Zouden Lieveheersbeestjes écht tot 24 kunnen tellen?

Insecten hebben niet te lijden onder teveel populariteit. Vies, eng, vervelend, bijtend, stekend. Het zijn misschien wel de bekendste ideeën die mensen over insecten hebben. Er zijn inderdaad een aantal soorten waar dat voor klopt maar de overgrote meerderheid heeft niets van die eigenschappen. Onbekend maakt onbemind.

Toch zijn er uitzonderingen. Insecten die nuttig, leuk, mooi en misschien wel schattig gevonden worden. Met hun grote witte “ogen” en hun makkelijke kleurverdeling vinden ze een plekje op kleurplaten voor kinderen en het zouden gelukbrengers zijn. Daarnaast worden ze als natuurlijke opruimer van bladluizen gewaardeerd. Ik heb het natuurlijk over de Lieveheersbeestjes.

Het is een groep kevers waarvan in Nederland al 60 soorten voorkomen. Ze zijn natuurlijk bekend als opruimers van Bladluizen en ze worden in de kassen ingezet als natuurlijke bestrijders van vervelende andere insecten of schimmels. Maar er zijn ook planteneters en daar zijn we dan weer niet blij mee.

Hoe werkt dat nou eigenlijk met de herkenning van die verschillende soorten? Voor de mensen is het een kwestie van stippen tellen, het aantal stippen bepaalt welke soort het is en die noemen we dan het “zoveel”-stippig Lieveheersbeestje. Wel tot 24 aan toe! Maar ja, Lieveheersbeestjes kunnen waarschijnlijk nog niet tot 3 tellen om hun leven te redden dus die doen het anders. Bij insecten, en dus ook bij Lieveheersbeestjes, werkt de herkenning met feromonen. Geurstoffen. Als je een mannetjes Lieveheersbeestje bent ga je op zoek naar een vrouwtje dat de juiste geur verspreid. Zelfs als er allerlei soorten door elkaar lopen vinden ze zo toch de juiste soortgenoot. Maar daarmee is de kous nog niet af want er is nog een selectiemechanisme. En dat heeft te maken met de vorm van de sexorganen. Zie het maar als een sleutel en een slot, je kunt het slot alleen maar openen met de juiste sleutel. Zo kunnen een mannetje en vrouwtje twaalfstippelige Lieveheersbeestje niet ineens 14-stippelige nakomelingen krijgen.

Om terug te komen op de vraag of Lieveheersbeestjes tot 24 kunnen tellen; ik denk dat ze er maling aan hebben. Als het goed ruikt dan ga je er voor. Daarvoor hoef je niet eens tot 3 te tellen.